09-08-2019 – The Imagineering Suite, Amersfoort (NL)

“Alle begin is moeilijk… Dus laten we het maar gewoon gaan doen!”

Een deel van de uitspraak hierboven zal voor de meeste mensen wel bekend zijn. Want laten we het zeggen zoals het is: Soms is beginnen aan dingen lastig of zelfs bijna niet te doen. Ik voelde dit ook toen ik begon met dit blog voor Flowdiver. Ik zal niet ontkennen dat ik al langer met dit idee in mijn hoofd zat, maar toch steeds dacht van: “Waarom zou ik dit doen? Wat ga ik toevoegen met dit blog? Wie zit hier op te wachten?”

Alle begin is moeilijkAl deze vragen werden mij ingegeven door angst en een sterk gevoel van onzekerheid. Veel mensen hebben last van deze gevoelens en laten zich daardoor leiden. En zoals ik net al aangaf, ken ik deze gevoelens zelf maar al te goed.

Toch weet ik verstandelijk dat ik mij daar niet door moet laten leiden. Door mijzelf te trainen en bewust te worden van mijn gedachten, ben ik daar steeds beter in geworden. Mede doordat ik die angst heb kunnen omzetten in mijn kunst (Muziek/film/designwerk) ben ik nu in staat er beter mee te dealen. Maar dat kwam niet vanzelf. Dat proces heeft jaren gekost.

Angst en perfectionisme zijn geen goede raadgevers. Maar het is soms een behoorlijke strijd tussen wat je hoofd zegt (‘doe het nou gewoon!’) en wat je hart of onderbuik daar op terug zegt (‘Maar wat als het fout gaat of niet goed genoeg is?’).

De keuze om dan toch maar niets te doen is volledig begrijpelijk… Maar eigenlijk doodzonde!

Mensen worden door hun onzekerheden en perfectionisme vaak tegen gehouden om hun echte potentieel te ontwikkelen. En dat vind ik erg jammer. Want, simpel gezegd, als je nergens aan begint zal je nooit iets nieuws leren. Als je iets niet gaat doen in de eerste plaats omdat je bang bent om te falen… Hoe ga je daar dan ooit goed in worden? Hoe kom je aan de vlieguren die je gewoonweg nodig hebt om bij dat einddoel te komen?

Het is daarom soms belangrijk om terug te gaan naar de basis van je gevoel. Het kan soms al helpen om jezelf de vraag te stellen ‘Waarom doe ik dit?’ of ‘Wat wil ik hiermee bereiken?’. Soms is dat al genoeg om de onzekerheid een plek te geven, je doel opnieuw voor je te zien en ermee om te gaan. Maar soms is daar ook wat meer voor nodig. Ik heb in mijn coachingstrajecten al meerdere mensen met deze problemen mogen begeleiden en kan (gelukkig!) zeggen dat deze gevoelens en problemen echt te tackelen zijn.

Maar soms is het een proces om bij de kern van het probleem te komen. Er zijn veel factoren waardoor mensen geremd kunnen worden in de ontwikkeling van hun creativiteit en hun onderbewustzijn. Ik zal in dit blog de komende tijd de nodige onderwerpen behandelen die te maken hebben met deze onzekerheid en perfectionisme, maar ook met randzaken die de creatieve ontwikkeling in de weg kunnen staan. Ik hoop door dit blog mensen een denkrichting mee te geven zodat ze daarmee aan de slag kunnen.

En mocht je meer vragen, opmerkingen of andere input hebben, dan mag je uiteraard contact met mij opnemen via de contactgegevens op deze site en/of de social media. Ik hoor graag wat jullie ervan vinden!

Kortom, voor mij is het een nieuwe uitdaging om dit blog te maken. Maar ik heb er wel zin in. Want alle begin is moeilijk…. Maar laten we het maar gewoon gaan doen!

Tot volgende week!
Tom