16-08-2019 – The Imagineering Suite, Amersfoort (NL)

De zes basiselementen van een werkend product – Introductie

De zes basiselementen van een werkend product - Introductie

het product

zelfst.naamw.
Uitspraak: [proˈdʏkt]
Verbuigingen: producten (meerv.)

1) iets dat gemaakt of ontstaan is

Vandaag wil ik het hebben over het maken van producten. Ik ben er van overtuigd dat iedereen, of die nou ondernemer is of niet, de maker is van één of meerdere producten in zijn of haar leven. Een product is in mijn beleving namelijk niet alleen maar een fysiek tastbaar object dat je maakt met je handen of machines. Het kan ook een dienst zijn die je levert of soms zelfs hetgene dat je bent of uitstraalt als persoon. Helemaal in deze tijd van social media en de zogeheten “cult of personality” zijn mensen als hun eigen product niet meer weg te denken uit het sociale leven.

De mens is namelijk als geen ander in staat om zelf dingen te maken. Het feit dat onze soort vanuit het niets iets kan laten ontstaan is precies datgene dat ons onderscheidt van alle andere organismen op deze aarde. Ik vind dingen maken zelf het mooiste dat er is en ik kan zeggen dat het maken van producten datgene is wat mij elke dag weer motiveert en energie geeft om te ondernemen en te leven. Sterker nog, voor mij is het proces van creativiteit en dingen maken een levenslijn die mij al sinds mijn jeugd overeind houdt.

Toch hoor ik vaak van mijn cliënten en de mensen om mij heen dat producten maken niet altijd wil lukken; Dat het soms een enorme strijd is om tot een product te komen en dat het soms gewoonweg helemaal niet lukt. Elke persoon is anders en niet elke persoon zal even veel drang voelen om iets te willen maken (en dat is ook helemaal niet erg!). Maar er is een vrij grote groep mensen die graag wel iets zou willen maken, maar die vastlopen in hun proces. En dat vind ik erg jammer om te zien. Doordat men vastloopt ervaren ze niet het plezier en het geluk dat je kan voelen als je iets maakt en dat proces doorloopt, maar ervaren ze enkel frustratie en soms zelfs verdriet.

Dit zette mij aan het denken over het maakproces. Want als je snapt hoe een proces werkt en wat nodig is voor een goed lopend eindresultaat… Dan kan je ook de problemen oplossen die tijdens dat proces komen kijken!

Daarom heb ik dit systeem ontworpen dat bestaat uit zes elementen en te zien is in de afbeelding. De zes elementen in dit proces zijn als volgt te beschrijven:

  • De basisbehoefte (wat motiveert mij om dit product te maken?)
  • Je persoonlijke/zakelijke ervaring (welke ervaring uit het verleden kan mij helpen in dit proces?)
  • Je huidige kennis (welke kennis heb ik paraat om dit proces goed af te ronden?)
  • Je werkplaats en methodes (hoe zit jouw werkplek in elkaar en is deze geschikt voor jouw proces?)
  • Je verwachtingen en je visie (wat wil je bereiken met dit product en hoe haalbaar is dit?)
  • Het plezier & de beloning (wat levert het resulterende product jou op? Is dit het waard en brengt het iets goeds?)

Zoals je kunt zien zit er geen nummering in deze lijst. Want alle zes deze elementen zijn voor mij even belangrijk en kunnen dus ook willekeurig behandeld worden. De samenkomst van deze zes elementen zorgt voor een gezond proces waarin een product gemaakt kan worden.

Ik ben ervan overtuigd dat in dit systeem de fundamenten liggen die nodig is om tot een goed proces en een werkend product te komen. Wel wil ik meteen zeggen dat ik niet zal beweren dat de eindproducten die gemaakt worden aan de hand van dit systeem aan ieders smaak zouden voldoen. Want laten we het zeggen zoals het is: zoveel mensen, zoveel smaken, en daar doe ik dan ook geen uitspraken over. Dit systeem gaat dan ook niet over het product dat uiteindelijk gemaakt wordt, maar over het proces daarnaartoe en hoe je dat kan verbeteren.

Veel mensen denken niet na over dit proces en zien daardoor hun valkuilen of zwakke plekken niet. En ik denk dat door simpelweg logisch te redeneren en te kijken naar wat voor patronen er ontstaan in een maakproces een mens heel veel kan leren, en ook zelf de problemen op kan lossen waar men tegenaan loopt.

Ik zal in de komende Flowdiver-blogposts elke week een element van dit systeem behandelen. Daarbij zal ik uitleggen waarom dat element belangrijk is voor een goed eindproduct dat staat als een huis. Ik ben erg benieuwd naar wat jullie daar van gaan vinden, dus mocht je feedback, commentaar of iets anders hebben dat daarop gebaseerd is hoor ik het uiteraard graag!

Interesse? Neem contact met mij op via het contactformulier!

Tot volgende week!
Tom