06-09-2019 – The Imagineering Suite, Amersfoort (NL)

De zes basiselementen van een werkend product – Je persoonlijke en zakelijke ervaring

Je persoonlijke en zakelijke ervaring!

Nou hoor ik sommigen van jullie denken: “Hè? Maar vorige week had je het toch al over kennis? Is dat dan niet exact hetzelfde onderwerp dat je nu behandelt?” Nou… niet helemaal. Er is tussen persoonlijke/zakelijke ervaring en kennis nog een behoorlijk verschil. De kennis die ik vorige week behandeld heb, beslaat namelijk het complete spectrum van informatie die je in je onderbewustzijn tot je beschikking hebt en opslaat. Ervaring is daarentegen de concrete toepasbare kennis en informatie in je privé- en/of zakelijke leven die van toepassing zijn op het creatieve werk dat je wilt gaan doen of al doet.

Het is dus belangrijk om te weten welke levenservaringen concreet nuttig zijn voor het creatieve werk dat je wilt gaan maken en welke parate kennis misschien ook handig kan zijn op de lange termijn. Beide zijn even belangrijk en staan met elkaar in verband. Dus deze blog is zeker niet bedoeld om die van vorige week teniet te doen, maar eerder om die enorme abstracte grote bron van kennis te kunnen verdelen in de ervaring die we nú kunnen gebruiken en de kennis die we mee kunnen nemen in toekomstige situaties.

De grap is dat veel mensen niet door hebben hoeveel werkervaring ze stiekem al hebben opgedaan in hun leven vóór ze überhaupt aan hun creatieve werk beginnen. Zo zijn er veel mensen die bijvoorbeeld een bepaalde hobby of voorliefde hebben van waaruit hun latere creatieve werk voortvloeit. Er zijn legio muzikanten die als kind al bezig waren met speelgoedinstrumenten, of kunstenaars die bergen papier onderkladden toen ze jong waren, etc. etc. En natuurlijk is hun creatieve output als volwassenen, na jarenlang leren, bijschaven, en ontwikkelen beter dan wat het toen in de eerdere fase was, maar toch is het belang van deze concrete ervaring niet te onderschatten.

Maar dit gebeurt vaak wel. En dat kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de creatieve ontwikkeling. Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk formatieve creatieve ervaringen zijn voor het ontwikkelen van een goed creatief proces op latere leeftijd.

Uitspraken als “och, als kind tekende ik wel, maar dat was niks”, of “ik heb dat toen veel gedaan, maar het ontwikkelde zich niet dus ben ik gestopt”, of erger nog “ik wilde dit vroeger heel graag worden, maar ik was niet goed genoeg, dus ben ik ermee opgehouden” laten zien dat mensen al snel denken dat als ze niet snel resultaat zien of METEEN ergens goed in zijn, ze iets maar moeten laten vallen en moeten accepteren dat ze iets nooit gaan kunnen…

En dat vind ik erg jammer, want dit soort gedachten blokkeren effectief je creatieve ontwikkeling. Sowieso zorgt een dergelijke denkwijze ervoor dat het belang van het creatieve proces bijna totaal teniet wordt gedaan. Terwijl een gezond creatief proces juist een verrijking kan zijn voor de mentale gezondheid.

Zoals ik eerder heb besproken in deze blogs (en zoals algemeen bekend is) bereik je iets goeds nooit in één keer. Vaak is het ontwikkelen van het eigen creatieve proces een lange weg die je moet afleggen waarbij je positieve, maar ook negatieve ervaringen zult hebben. Toch dragen al die ervaringen concreet bij aan het maken van je creatieve producten op de lange termijn. Daarom is dit ook een los onderdeel van dit zesstappensysteem en is het niet hetzelfde als je huidige kennis. De kennis is de grote databank in je hoofd waar je feiten, inspiratie en ideeën uit kan putten. Maar je ervaring is het stuk waarmee je concreet aan de slag kan en dingen kan gaan maken.

Kennis is weten. Ervaring is doen.

Het zou echter ook zomaar kunnen dat je iets creatiefs wilt doen, maar dat je geen ervaring hebt… Dan zou je je daardoor kunnen laten ontmoedigen. Want ja, je kan dit niet, dus waarom zou je er aan beginnen? Maar dat is precies dezelfde blokkerende denkwijze die ik hierboven beschreef. Door dit te denken, ga je ook nooit de stap zetten om daadwerkelijk iets te proberen (en dus te bereiken) in dat wat je creatief wilt doen. Uiteindelijk als je iets wilt maken in een creatief proces, moet je toch echt een keer die eerste stap zetten. En hoe eng dat ook is, juist het feit dat je de stappen zet om daadwerkelijk iets te ondernemen, zorgt ervoor dat je ervaring op doet. En ook de negatieve ervaring die daar mogelijk uit voort kan komen is van onschatbare waarde.

Want stel hè… stel je wilt graag tekenaar worden, maar komt na meerdere ervaringen toch tot de conclusie dat dat niet je ding is… Dan heb je alsnog ervaringen opgedaan die van toepassing zouden kunnen zijn op andere aspecten van je leven die je kan meenemen. Want misschien heeft je ervaring met tekenen je geleerd beter dingen te visualiseren, en dat zou je zomaar ook kunnen helpen bij bijvoorbeeld dansen, of zingen, of schrijven. Er zijn heel veel verschillende creatieve uittingsmogelijkheden en mede door persoonlijke en zakelijke ervaring op te doen, zal je jouw vorm sneller kunnen vinden en dus beter in je creatieve proces kunnen berusten.

Dus mijn advies is simpel: neem die stappen en doe die ervaring op. In het ergste geval leer je er wat van!

Tot volgende week!
Tom